Många har frågat om jag säljer rosor. Det gör jag, men endast åt dem som besöker min trädgård eller vid enstaka trädgårdsevenemang i Vasa-trakten (bl.a. på Strömsö).

Själv skaffar jag rosor i första hand på nätet. Vid beställning av barrotade rosor från länder längre söderut, som Tyskland, Holland England m.fl., ber jag att få rosorna levererade så tidigt som möjligt på hösten (helst inom oktober) eller så sent som möjligt på våren (tidigast i medlet av april). Normalt ordnar det sig om man uttryckligen ber om det. När rosorna anländer sent på hösten brukar jag inte plantera dem utan gräver ner dem i en tom blombänk eller potatislandet och ser till att de täcks av minst 20 cm mylla. Eklöv och granris brukar det också bli. Men först får de stå ett dygn eller åtminstone några timmar i vatten.  

Är man ute efter någon speciell ros och har svårt att hitta den, kan det löna sig att gå in på helpmefind.com/roses och leta fram rosen med hjälp av sök-funktionen. Om man ovanför rosens namn längst till höger trycker på Buy roses får man fram ett antal rosförsäljare som har/har haft rosen till försäljning. Är man sent ute på hösten kan man mötas av idel utsåld-meddelanden. Då gäller det bara att ge sig till tåls och se till att man är tidigare ute nästa år!

Själv har jag använt bl.a. följande rosförsäljare (här i alfabetisk ordning):

Davis Austin Roses, England (bättre kvalitet än så har jag inte stött på, men priset är också därefter - har också ett urval andra rosor än sina egna)

Groenloof, Tyskland (rikligt sortiment - också av udda rosor - och utmärkt kvalitet, inte så många exemplar av varje sort så det lönar sig att prenumerera på deras nyhetsbrev för att få förstahandsinformation om när årets rosor kommer till försäljning)

Kordes Rosen, Tyskland (pålitlig leverantör av sina egna rosor, mycket god kvalitet)

Lens Roses, Belgien (rikligt sortiment, god kvalitet - specialist på moschata rosor)

Petrovic Roses, Serbien (inte så stort urval och det som uppges på hemsidan överensstämmer inte nödvändigtvis med dagsläget, överlägset billigast av dem jag anlitat och kvaliteten är helt OK)

RosenPosten, Danmark (har slutat beställa från RosenPosten efter att Knudsen börjat diskriminera beställare i Finland - en ros, som beställs till Sverige kan kosta 199 kr - ca 20€ - och samma ros beställd till Finland 33,75€. Ca 70% finlandstillägg alltså! Bor man i Sverige är det alla gånger värt att titta på hans sortiment)

Tuincentrum, Lottum, Holland (rikligt sortiment - också av stamrosor,  billigare än de flesta och kvaliteten är OK även om den inte går upp mot Austins - har ibland fått påminna om att de lovat tidig leverans)