Ekologisk gödsling

Många besökare brukar fråga vad jag använder för gödsel, då allt verkar att växa så bra. De kan se en ros och säga: "Den där har jag också, men min är inte alls så där stor och välmående." Nånting ligger det nog i det. T.ex. stockrosorna växer fortfarande och närmar sig 4 meter. (...)

Sommaren som gått, nya IL rosor, sommarsticklingar

Det var den sommaren. Kanske inte riktigt ännu, men nog finns det höstaningar i luften. Skördetiden är inne. Jag har plockat blåbär, hallon, hjortron, åkerbär och svamp i skogen. Växthuset ger bland annat gurkor, tomater och paprika. Vitlöken och all annan lök är skördad och satt på tork. Men majsen har bara just börjat blomma och jordärtskockorna sväller ju till först i september-oktober. (...)

Öppen trädgård 7.7

Ingmars rosenträdgård är öppen för besökare söndagen den 7 juli kl. 12-17 som en del av evenemanget Öppna trädgårdar 

Som det framgår av infon på Öppna trädgårdars sidor önskar jag förhandsanmälan via rosenträdgårdens kontaktblankett (...)

Goda och dåliga nyheter

Alla rosor i trädgården klarade vintern med livet i behåll. Nåja, för en ros är läget ännu lite osäkert. Värre var det för två år sen då kölden för första gången på över tjugo år överraskade mig på hösten så att jag inte hann vinterbegrava de frostkänsliga rosorna. På våren kunde jag konstatera att över 200 rosor hade strukit med. Den vintern visade med önskvärd tydlighet att det lönar sig att vinterbegrava sina frostkänsliga rosor.  (...)

Namnstenar för rosorna

  (...)

Vårsäsongen 2019 inledd

Den 12 april har isen smält så pass i Vasa att jag lyckas ta mig ut till rosenträdgården med båt. Ett tiotal olika blommor hälsar välkommen, bland andra julrosor, snödroppar, klosterliljor, vintergäck, scillor och till min förvåning prydnadsjordgubben 'Pink Panda'. När jag planterade klosterliljorna var jag rädd för att de inte skulle klara sig i Vasa. Numera sprider sig över ett allt större område för varje år som går. (...)

Vintertäckningsmetoder i Strömsö från 23.3.2019

Ett par programinslag om mina vintertäckningsmetoder sänds i tv-programmet Strömsö, det första 23.3 och det andra 6.4.2019. Titta på båda inslagen här

En ännu fullständigare bild av det hela får man förstås i boken Rosor i kallt klimat (...)

Rosor i källaren

Just nu är det ganska dött i trädgården. Jag hoppas det samma inte ska kunna sägas om min källare. I höstas beställde jag barrotade rosor från Serbien. Av olika orsaker kom inte rosorna till Finland förrän i december, trots överenskommelse att jag skulle ha dem hos mig senast 15.11. När rosorna anlände var tjälen ren så djup att jag insåg det omöjliga i att ens försöka gräva ner dem i nåns potatisland för vintern. Så nu finns ett 30-tal barrotade rosor i en låda i kallkällaren. Jag har (...)

Tidningar och tv om rosenträdgården i Vasa och mina vintertäckningsmetoder

Rätt många tidningar har publicerat artiklar om rosenträdgården i Vasa. Här några plock.

Kyrkpressen gjorde en intervju för sitt julnummer 2016. Artikeln publicerades samtidigt i den finska kyrkliga tidningen Kotimaa.

I den svenska trädgårdstidningen Natur och Trädgård 1/2017 publicerades min text med bilder under rubriken "Rosor så in i Norden" (...)

Nordiska Trädgårdsmässan i Stockholm

I april år 2017 presenterade jag min trädgård och mina rostäckningsmetoder på Nordiska Trädgårdsmässan i Stockholm. En timme före jag skulle börja körde en lastbil längs Drottninggatan i Stockholm. Förarens avsikt var att köra över så många som möjligt. Färden slutade vid NK. Lyckligt ovetande om vad som hänt sökte jag mig till presentationsutrymmet och möttes av en ström av människor som lämnade mässan. "Vänd om! Vänd om!" tänkte jag. Nåja, några tiotal, som tydligen hade kommit speciellt (...)