P1070214cs-  P1070377cs-  DSCN2197cs  

Ju fler rosor man har desto svårare blir det att hålla reda på dem. Dessutom vill besökare gärna veta vad de ser på. För mig är det viktigt att ha en årligen uppdaterad karta över varje ros- och blombänk. Andra blir inte så mycket klokare av mina kartor, som ju inte finns till allmänt påseende. För att de som vandrar runt i trädgården ska veta vilka rosor de betraktar har varje ros fått en namnsten. Olika rosor kan växa rätt nära varandra. För att hjälpa betraktaren att kombinera rätt sten med rätt ros är rosnamnet på stenen målat i blommans färg. En ljusgul ros har alltså namnet målat i ljusgult och en tvåfärgad gul-röd ros har både gult och rött på stenen.

Till namnen används akrylfärg. Om namnet inte framträder tillräckligt tydligt kan man förse bokstäverna med mörka konturer. Ett annat sätt är att först måla stenen med en lämplig bakgrundsfärg. Namnen bleknar något med tiden och kan behöva en uppiffning med några års mellanrum. Huvudansvaret för namnstenarna har min fru med benäget bistånd av sonens "halvhustru".

De flesta stenarna får jag fram när jag gräver i trädgården. De ska helst vara släta och jämna. Färgen hålls inte lika bra på skrovliga stenar. Efter några försök och misstag lär man sig snart vilka stenar som passar till namnstenar.

Färgen hålls väldigt bra på taktegel. De är onödigt stora som sådana, så man kan med fördel använda skärvor. En viss utmaning är det förstås att måla på en vågig yta.

När jag vinterbegraver eller myllar rosorna på hösten måste jag flytta undan namnstenarna. De får vanligen övervintra så att regn och snö inte kommer åt dem. När stenarna ska placeras ut igen på våren kommer kartorna över rosplanteringarna väl till pass.