Det var den sommaren. Kanske inte riktigt ännu, men nog finns det höstaningar i luften. Skördetiden är inne. Jag har plockat blåbär, hallon, hjortron, åkerbär och svamp i skogen. Växthuset ger bland annat gurkor, tomater och paprika. Vitlöken och all annan lök är skördad och satt på tork. Men majsen har bara just börjat blomma och jordärtskockorna sväller ju till först i september-oktober.

Ingmars trädgård var öppen för besökare 7.7 i likhet med hundratals andra trädgårdar runtom i landet. Ca 150 personer kom, såg och uppenbarligen trivdes. En yngre dam sa att hon måste nypa sig i armen då och då för att övertyga sig om att hon inte drömde. Träd, buskar och perenner stod i full blom, men bara ett fåtal rosor. I stället kunde man beundra en uppsjö av rosknoppar. De flesta knopparna öppnade sig ca två veckor senare.

Årets frösådda rosor har börjat producera blommor. Får man fram en återblommande ros ur ett frö kommer den första blomman ungefär två månader efter att fröet har grott. Har man fått fram en ros som blommar bara en gång per sommar får man vänta på den första blomman i fem år - minst.

Bland årets nykomlingar finns flera rosor som jag nog kommer att provodla ett antal år framöver för att fastställa om de ska få en permanent plats i trädgården eller inte. Se bilderna.

I växthuset finns också ett hundratal sommarsticklingar av olika rosor. En ros som växer på egen rot är vanligen ca en växtzon härdigare än en som är inympad. Det går snabbt att föröka rosor genom ympning. Därför är det ofta svårt att få tag på rosor på egen rot. Men man kan ju göra såna själv.

Den jorblandning jag använder för sticklingförökning är lätt att blanda till: 1/3 vanlig jord, 1/3 sand och 1/3 ogödslad torv. Torven framställer jag själv av eklöv. När jag kör över dem med gräsklipparen får jag ny torv inom två år. Jordblandningen kan göras på många andra sätt. Det viktiga är att den är näringsfattig och fukthållande.

I botten på krukan sätter jag 2-3 cm bra jord blandad med benmjöl. Ovanpå kommer 2-3 cm sticklingsblandning. Sen placerar jag alla sticklingar från samma ros runt kanterna på krukan och fyller på med sticklingsjord. Sticklingarna rätas upp och jorden trycks till innan det är dags att vattna tills det kommer vatten genom krukbottnen. Så här försäkrar jag mig om att sticklingarna inte kommer ända ner i den goda jorden från början. Genom att ha näringsrik jord i botten får rotsystemet en chans att växa till i lugn och ro innan det blir dags att kruka om de nya rosorna.